Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΥΠΟΥ "ONE DAY CARE" ΣΤΟ Γ. Ν. ΠΑΦΟΥ

Πάφος 12/10/2022
 
Προς
Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας
Αγίου Αντωνίου 2
2100 Αγλαντζιά
Λευκωσία                                                                                       
 
Κύριοι,
 
ΘΕΜΑ: Ανάγκη δημιουργίας Ογκολογικής Κλινικής τύπου “One Day Care
στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου
 
Αναφέρομαι στο πιο πάνω θέμα και με την παρούσα επιστολή μου σας υποβάλλω πρόταση όπως δημιουργηθεί άμεσα Ογκολογική Κλινική τύπου “One Day Care” στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου για εξυπηρέτηση των καρκινοπαθών της επαρχίας Πάφου.
 
Οι καρκινοπαθείς της Πάφου και του διαμερίσματος Π. Χρυσοχούς υφίστανται καθημερινά μία αφάνταστη ταλαιπωρία, εξαντλητική σωματική και ψυχολογική κούραση και έξοδα διακίνησης τους προς και από τα ογκολογικά κέντρα Λευκωσίας και Λεμεσού, προκειμένου να υποβληθούν στις απαραίτητες χημειοθεραπείες τους.
 
Για τις μετακινήσεις τους, χρησιμοποιούν είτε τα δημόσια λεωφορεία, είτε μεταφέρονται με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα μελών της οικογένειας τους. Ξυπνούν από τα μαύρα χαράματα, κάθονται δύο και πλέον ώρες σε ένα λεωφορείο μαζί με άλλους καρκινοπαθείς διαφόρων σταδίων, υποβάλλονται στην χημειοθεραπεία τους και καταβεβλημένοι από τις παρενέργειες των χημειοθεραπειών τους, σε κατάσταση σωματικής και ψυχολογικής εξαθλίωσης, να πρέπει και πάλι να χρησιμοποιήσουν το λεωφορείο για να επιστρέψουν στο σπίτι του. Στις φορές που μεταφέρονται από μέλη της οικογένειας τους, προκειμένου να μην υποστούν επιπρόσθετη ταλαιπωρία με τα λεωφορεία, τα μέλη της οικογένειας τους υποχρεώνονται να ζητήσουν άδεια από την εργασία τους ή να αφήσουν κλειστή την επιχείρησή τους, να τους περιμένουν όλη μέρα μέχρι να τελειώσουν και να τους φέρουν πίσω με ασφάλεια στη Πάφο. 
 
Όπως αντιλαμβάνεστε, όποιο μέσο και εάν επιλέξουν, οι καρκινοπαθείς από την Πάφο και την Π. Χρυσοχούς, υπόκεινται σε μία απίστευτη σωματική και ψυχολογική εξαντλητική ταλαιπωρία και περιπλέον έξοδα σε μία περίοδο που λόγω της ασθένειας τους δεν εργάζονται και δεν έχουν εισοδήματα.
 
Με την δημιουργία ογκολογικής κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, τύπου “One Day Care”, θα απαλυνθεί το πρόβλημα των καρκινοπαθών από την επαρχία Πάφου και θα περιοριστούν οι μεταβάσεις τους σε Λευκωσία και Λεμεσό. Ταυτόχρονα το ογκολογικό της Λευκωσίας και της Λεμεσού θα απαλλαγούν από το ημερήσιο μέρος των ιατρικών φροντίδων που παρέχουν και θα μπορέσουν να ορίζουν ραντεβού σε μικρότερο χρόνο και σε περισσότερους ασθενείς τους από άλλες επαρχίες.
 
Ο ΟΚΥπΥ, ως οργανισμός που προάγει την υγεία, οφείλει να στηρίξει τους καρκινοπαθείς της επαρχίας Πάφου που ταλαιπωρούνται αφάνταστα εξαιτίας της απόστασης από τα ογκολογικά κέντρα που διαθέτει ο τόπος μας.  Η δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου τύπου “One Day Care” δεν είναι ανέφικτη, δεν είναι «περιττή», αλλά αδήριτη, επιτακτική ανάγκη. Οφείλουμε ως πολιτεία να παρέχουμε κάθε δυνατή ιατρική φροντίδα και ιατρικές υπηρεσίες ισότιμα, σε κάθε κύπριο φορολογούμενο πολιτή. Δεδομένου δε του αριθμού καρκινοπαθών στο τόπο μας και ειδικά των δυστυχώς αυξανόμενων περιστατικών μορφών καρκίνου, η δημιουργία δεν είναι πολυτέλεια, δεν είναι αχρείαστα κρατικά έξοδα. 
 
Λαμβανομένου υπόψη των ανωτέρω, προσδοκώ στην θετική ανταπόκριση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για το τόσο ευαίσθητο και ανθρωπιστικό αίτημα για δημιουργία ογκολογικής κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου τύπου “One Day Care”.
 
Παραμένω στη διάθεσή σας για κατ’ ιδίαν συζητήσεις στη παρουσία όποιου προσκεκλημένου κριθεί πρέπον.
 
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 
 
Με εκτίμηση,
 
Χαράλαμπος Πάζαρος
Βουλευτής ΔΗΣΥ Πάφου

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ

Κατά την πρόσφατη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού παρουσιάστηκε από εκπροσώπους του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στη παρουσία και της ιδίας της υπουργού, η Πρόταση Προϋπολογισμού του ΥΓΑΑΠ για το 2025. Αν και σημειώνω στα θετικά ότι σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό ο φετινός είναι αυξημένος, εντούτοις, τονίζω πως το κράτος οφείλει να εντείνει ακόμη περισσότερο την στήριξη του στον πρωτογενή τομέα.

Τα τελευταία χρόνια ήρθαμε αντιμέτωποι με διάφορες προκλήσεις που επέφεραν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία και στα νοικοκυριά μας. Έλλειψη σιτηρών, ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης, καύσιμα και πρώτες ύλες. Το γεγονός ότι οι συνέπειες στην οικονομία μας ήταν από παράγοντες που εμείς δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε, δεν μας απαλλάσσει από ευθύνες. Αυτό που κράτησε ζωντανό τον τόπο μας σε κάθε δύσκολη του στιγμή ήταν ο πρωτογενής τομέας και το ίδιο πρέπει να εξακολουθήσουμε να κάνουμε και τώρα γιατί οι δύσκολοι καιροί πάντα επιστρέφουν. Έχουμε ευθύνη να μεριμνήσουμε να περιορίσουμε την εξάρτησή μας στη διατροφική αλυσίδα από τρίτες χώρες. Και εδώ είναι που πρέπει να έρθει το κράτος, μέσω του Υπ. Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, με σχεδιασμούς και σωστές στρατηγικές, να στηρίξει τους γεωργοκτηνοτρόφους, τους αμπελουργούς, μελισσοκόμους, τον κάθε αγρότη και παραγωγό, με στόχο να διασφαλιστεί η επισιτιστική μας ασφάλεια. Οφείλουμε να δώσουμε ικανοποιητικά κίνητρα που όχι μόνο να μπορούν να κρατήσουν ζωντανό, βιώσιμο τον πρωτογενή τομέα, αλλά και που θα τον καταστήσουν ένα ανταγωνιστικό και κερδοφόρο επάγγελμα.  Είναι δική μας ευθύνη, του κράτους μας, να δώσουμε την σωστή ώθηση στους νέους μας να στραφούν επαγγελματικά στον πρωτογενή τομέα και να καταστεί βιώσιμος. Ας μην ξεχνάμε ότι το χαλούμι είναι το πρώτο σε εξαγωγή κυπριακό προϊόν και επιφέρει στο κράτος μεγάλα κέρδη. Το χαλούμι είναι η απόδειξη πως μπορεί ο πρωτογενής τομέας να επιφέρει κέρδη, να γίνει κερδοφόρο επάγγελμα για αυτόν που θα επιλέξει να ασχοληθεί επαγγελματικά με την γεωργοκτηνοτροφία και τους συναφή κλάδους τους.

Ο πρωτογενής τομέας τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από κακουχίες. Μειώσεις στη παροχή νερού, έλλειψη επιδότησης του αγροτικού ρεύματος συνεπεία της αύξησης χρήσης των γεωτρήσεων εξαιτίας της μείωσης παροχής νερού, έλλειψη επιδότησης για αγορά γεωργικών μηχανημάτων, αγροτικών οχημάτων και τρακτέρ για παλαιούς γεωργούς που θέλουν να εκσυγχρονίσουν τις μονάδες του (επιδοτούνται μόνοι οι νέοι γεωργοί). Όλες αυτές οι ελλείψεις οδηγούν σε αύξηση του κόστους παραγωγής, σε αύξηση των τιμών των προϊόντων αλλά και σε μείωση της παραγωγής και πρέπει να προβληματίσουν το κράτος και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα.  

Σοβαρό πρόβλημα παρουσιάζει και η πολιτική που ακολουθεί το ΥΓΑΑΠ, το υφιστάμενο «Πλαίσιο» για Ακραία Καιρικά Φαινόμενα. Έχω εγγράψει θέμα στη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και είναι υπό εξέταση η Πρότασή μας ως ΔΗΣΥ όπου ζητώ την βελτίωση των όρων του Πλαισίου, και ειδικότερα:-

-Όταν προκύπτει ζημιά και ανακοινώνει το Τμήμα Γεωργίας Δήλωση Ζημιάς, το αποτέλεσμα της δηλούμενης ζημιάς να αποφασίζεται κατά την συγκομιδή της σοδειάς έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματική ζημιά του γεωργού

-Η εκτίμηση ζημιάς στην ευρύτερη περιοχή να μειωθεί από το 30% σε 15% αφού αυτή την στιγμή όταν οι γεωργοί έχουν κάτω από 30% ζημιά δεν δικαιούνται αποζημίωση

-Το 30% της ζημιάς να καταβάλλεται άμεσα

-Τα εισοδηματικά κριτήρια να απαλειφθούν πλήρως από το Πλαίσιο

-Το πόρισμα της εκτίμησης να γίνεται άμεσα, τουλάχιστον εντός 10-15 ημερών

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι σταθερά υπέρ κάθε μέτρου που στοχεύει στη στήριξη του πρωτογενή τομέα. Είναι σταθερά υπέρ κάθε στρατηγικού σχεδίου που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών μας, την γεωργοκτηνοτροφική οικονομία, την πράσινη και γαλάζια ανάπτυξη, την διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος, την βιοποικιλότητα, σε ότι έχει να κάνει με την αναβάθμιση και ασφάλεια των τροφίμων και της δημόσιας υγείας των πολιτών μας. Θέλουμε όμως να δούμε και το κράτος μας να στοχεύει στις ίδιες θέσεις και να σχεδιάζει και να υλοποιεί με περισσότερα μέτρα και σχέδια.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΖΑΡΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΣΥ ΠΑΦΟΥ
ΜΕΛΟΣ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΗΣΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ