Τρίτη, 6 Απριλίου 2021

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΗΜ. 6/4/21 ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΑΞΕΩΝ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Πάφος 6/4/2021 
 
Έντιμο κύριο                             
Πρόδρομο Προδρόμου                                                     
Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου
Email: atofi@moec.gov.cy
Λευκωσία                                                                                                      
 
Φίλτατε Yπουργέ,

ΘΕΜΑ: Δημιουργία Τάξεων Υποδοχής παιδιών με μεταναστευτικό βιογραφικό 

Αναφέρομαι στο πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια προηγούμενης επιστολής μου ημερομηνίας 5/2/2020, το περιεχόμενο της οποίας επαναλαμβάνω, επιθυμώ με την παρούσα επιστολή μου να τονίσω την άμεση ανάγκη που προκύπτει από την συνεχώς αυξανόμενη ροή μεταναστών στη Κύπρο, για την δημιουργία «Τάξεων Υποδοχής» για τα παιδιά με μεταναστευτικό βιογραφικό που επιλέγουν να φοιτήσουν στα δημόσια σχολεία μας.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την όσο πιο ομαλή και επιτυχή προσαρμογή τους, είμαι της άποψης πως η πολιτισμική πολιτική που εφαρμόζεται στα σχολεία μας, έχει αποτύχει. 

Η ίδρυση και λειτουργία των «Τάξεων Υποδοχής» στοχεύουν στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά-μαθητές με μεταναστευτικό βιογραφικό για ένα ή δύο σχολικά έτη. Ακολούθως, έχοντας τις βασικές γνώσεις της ελληνικής γλώσσας, θα μπορούν να ενταχθούν στα δημόσια σχολεία. Δεν έχει σημασία εάν θα ενταχθούν σε μεγαλύτερη ηλικία ή εάν θα αποφοιτήσουν σε ένα ή δύο μεγαλύτερα ηλικιακά χρόνια, σημασία έχει να αποφοιτήσουν έχοντας τις σωστές και απαραίτητες γνώσεις και εφόδια για να μπορέσουν μετέπειτα να ενταχθούν σε εργασιακούς χώρους και στη κοινωνία μας ισάξια. Περαιτέρω, με την λειτουργία των «Τάξεων Υποδοχής», θα μπορέσουν να έχουν συμμετοχή στο μάθημα και θα κοινωνικοποιηθούν με τους υπόλοιπους μαθητές. Η έλλειψη της απαιτούμενης γνώσης ελληνικών είναι λογικό να τους εμποδίζει να παρακολουθήσουν τις διδασκαλίες και να ενταχθούν ομαλά και ισότιμα με τους ντόπιους μαθητές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Η ένταξη των παιδιών-μαθητών με μεταναστευτικό βιογραφικό στις σχολικές μονάδες όπως τώρα γίνεται, χωρίς να έχουν την βασική και απαιτούμενη γνώση της γλώσσας διδασκαλίας, δεν εξυπηρετεί, ούτε τους επιφέρει οποιοδήποτε μαθησιακό όφελος, δεν εντάσσονται ομαλά στο σχολικό περιβάλλον και κατ’ επέκταση στην τοπική κοινωνία ως αυριανοί ενήλικες. Γίνεται εις βάρος των ιδίων που νιώθουν μειονεκτικά έναντι των ντόπιων συμμαθητών τους και πολύ περισσότερο γίνεται εις βάρος και των δικών μας μαθητών αφού υποχρεώνονται οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτικοί μας να αφιερώνουν μάταια τον πολύτιμο σχολικό τους χρόνο σε μια προσπάθεια να τους βοηθήσουν να μάθουν τουλάχιστον τα απαραίτητα και να αποστερείται κάποιες φορές και ο απαιτούμενος χρόνος προς τους ντόπιους μαθητές.

Η πολιτική της ενισχυτικής διδασκαλίας των ελληνικών στα σχολεία μας, ο διαχωρισμός των σχολείων και η ένταξη όσων μαθητών κριθεί αναγκαία στις λεγόμενες «Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας», δεν αποτέλεσαν την λύση στο πρόβλημα αυτό. Πιο ορθό είναι, αντί τα κονδύλια να διατίθενται για την ενισχυτική διδασκαλία, να δίνονται για τη δημιουργία των «Τάξεων Υποδοχής», μια πολιτική που εφαρμόζεται από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θετικά αποτελέσματα.

Έντιμε φίλε Υπουργέ, 

Βρισκόμαστε προς το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς χωρίς να έχει προκύψει βελτίωση. Η άμεση εξέταση από λειτουργούς του υπουργείου σας για την δημιουργία των «Τάξεων Υποδοχής» πριν από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς είναι πλέον αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Η δημιουργία τους είναι προς όφελος της ίδιας της παιδείας και των μαθητών μας, ντόπιων και παιδιών-μαθητών με μεταναστευτικό βιογραφικό.   

Με εκτίμηση,

Χαράλαμπος Πάζαρος
Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗΣΥ Δήμου Πάφου

Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021

ΕΝΤΑΞΗ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΣΤΟ ΓΕΣΥ

 

Τα ποσοστά υπογεννητικότητας στον τόπο μας, και ειδικά η συνεχή αυξητική τάση της υπογεννητικότητας, είναι ένα θέμα που προβληματίζει. Το κράτος οφείλει να λάβει έγκαιρα μέτρα αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας και να προσφέρει λύσεις, αφού ο κίνδυνος που εγκυμονείτε αγγίζει την λειτουργία του ιδίου του κράτους. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας και της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών στο νησί μας, ο κίνδυνος είναι ακόμη πιο ορατός, υπάρχει εμφανής ανισότητα μεταξύ κύπριων και αλλοδαπών πολιτών στη κοινωνία, στα σχολεία και στους χώρους εργασίας, γερασμένη κοινωνία, μειωμένη εργασιακή απόδοση, επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων λόγω μείωσης εισφορών και αύξησης συντάξεων είναι κάποια από τα προβλήματα που προκαλούνται. Λύση στο πρόβλημα της  υπογεννητικότητας  της Κύπρου θα μπορούσε να δώσει η ένταξη των εξωσωματικών θεραπειών στο σχέδιο ΓεΣΥ.

Η προτεραιότητα στις σπουδές και στην επαγγελματική αποκατάσταση οδήγησε τους νέους μας να επιλέγουν να αποκτούν οικογένεια σε μεγαλύτερες ηλικίες, το εργασιακό και το οικονομικό άγχος, αποτελούν παράγοντες που σύμφωνα με τους ειδικούς, δυσχεραίνουν την γονιμότητα. Επιπρόσθετα, οι χαμηλοί μισθοί που καταβάλλονται σε συνδυασμό με το ψηλό κόστος των θεραπειών υπογεννητικότητας και εξωσωματικών θεραπειών, δεν επιτρέπουν  στα νέα ζευγάρια να προβούν ή να επαναλαμβάνουν τις θεραπείες τους για απόκτηση παιδιού.

Η ένταξη των θεραπειών εξωσωματικών γονιμοποιήσεων στο σχέδιο ΓεΣΥ των μονάδων θεραπειών υπογονιμότητας και των εξωσωματικών κέντρων θα μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας της Κύπρου, αφού θα απαλλάξει από ένα μεγάλο οικονομικό κόστος τα νεαρά ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν οικογένεια και που θα συντείνει στην αύξηση των ποσοστών γεννήσεων στον τόπο μας.

Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΗΜ. 10/2/2021 ΓΙΑ ΑΝΑΜΟΧΛΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΟΠΛΙΤΩΝ ΣΥΟΠ

Πάφος 10/2/21
 
Προς
Υπουργό Άμυνας
Κον Χαράλαμπο Πετρίδη
Email: minode@mod.gov.cy
Λευκωσία
 
Έντιμε κύριε Υπουργέ,

ΘΕΜΑ: Αναμόχλευση νομοσχεδίου για οπλίτες ΣΥΟΠ –
Προβλήματα συμβασιούχων ΣΥΟΠ με διαμονή την Πάφο
 
Σχετικά με το πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια προηγούμενων επιστολών μου ημερομηνίας 18/9/19 και 6/7/20, επιθυμώ να επανέλθω και να αναφερθώ στο νομοσχέδιο του υπουργείου σας το οποίο, παρά το ότι εδώ και καιρό βρίσκεται ενώπιον της Βουλής για ψήφισή του, μέχρι σήμερα αυτό δεν κατέστη δυνατό.
 
Όπως έχω με τις προηγούμενες επιστολές μου αναφέρει, οι ΣΥΟΠ με διαμονή την Πάφο αδικούνται. Πρόκειται για νεαρά παιδιά που για να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της υπηρεσίας τους, ξυπνούν καθημερινά από τις 3.00 π.μ. με 3.30 π.μ. να ετοιμαστούν και να μεταβούν στις 6.30 π.μ. στις μονάδες τους στην Λευκωσία. Η επιστροφή τους πίσω στην Πάφο κυμαίνεται γύρω στις 4.00 μ.μ. με 5.00 μ.μ. Αυτή η καθημερινή εξαντλητική διαδρομή, τους στερεί το δικαίωμα να έχουν χρόνο για προσωπική, κοινωνική και οικογενειακή ζωή.
 
Με το νομοσχέδιο που εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής για ψήφισή του, θα απαλυνθεί το πρόβλημα των οπλιτών ΣΥΟΠ με διαμονή την Πάφο αφού σε αυτό προνοείται η κάλυψη κενών θέσεων παρόμοιας φύσεως, εκτός της Εθνικής Φρουράς. Η ψήφιση του νομοσχεδίου και η εφαρμογή του, θα μειώσει αισθητά τον χρόνο που υπηρετούν οι οπλίτες ΣΥΟΠ με διαμονή την Πάφο στις μονάδες τους στη Λευκωσία αφού θα μπορούν να αντικαθιστούν τους υπαξιωματικούς που αποσπώνται στη Αστυνομία για τις ανάγκες φύλαξης του αεροδρομίου Πάφου. Με την αντικατάσταση θα απαλυνθεί το πρόβλημα αφού θα μειωθεί ο χρόνος που υπηρετούν οι παφίτες ΣΥΟΠ στη Λευκωσία αλλά και θα αποφορτιστεί από το καθήκον αυτό η Αστυνομία Κύπρου που παρουσιάζει έλλειψη προσωπικού σε άλλες σημαντικές υπηρεσίες της.
 
Είναι υψίστης σημασίας και ανάγκης όπως το Υπουργείο Άμυνας αναμοχλεύσει το όλο θέμα και προωθηθεί χωρίς άλλη περαιτέρω καθυστέρηση ενώπιον της Βουλής το νομοσχέδιο για ψήφιση του. Εναλλακτικά,  όπως και με παλαιότερες επιστολές μου σας έχω εισηγηθεί, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μονάδα οπλιτών ΣΥΟΠ στην Πάφο. Η όποια περαιτέρω καθυστέρηση του νομοσχεδίου είναι εις βάρος του Υπουργείου και της λειτουργικότητας της υπηρεσίας, με την παρούσα κατάσταση ως έχει, τα νέα παιδιά μας, παρά τις δυσκολίες για επαγγελματική αποκατάσταση τους, δεν ενδιαφέρονται όπως όταν εφαρμόστηκε ο θεσμός των συμβασιούχων οπλιτών ΣΥΟΠ, για πρόσληψη τους.
 
Επιπρόσθετα, το θεωρώ λυπηρό και προσωπικά με στενοχωρεί, να ακούω αυτά τα νέα παιδιά, τα γεμάτα ζωή, με έντονη την θέληση και διάθεση να υπηρετήσουν και να προσφέρουν στην πατρίδα τους, να προβληματίζονται αν θα παραμείνουν ή να μην ενδιαφέρονται καθόλου να προσληφθούν στην υπηρεσία εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργούνται. Έχουν δικαίωμα να έχουν προσωπική και κοινωνική ζωή, έχουν δικαίωμα να δημιουργήσουν την οικογένεια τους και να βρίσκονται κοντά της παράλληλα με την εργασία τους. Με τον τρόπο που υπηρετούν αυτή την στιγμή οι συμβασιούχοι οπλίτες, το αυτονόητο φαντάζει αδύνατον, αυτός ήταν και λόγος για τον οποίον πολλοί παφίτες οπλίτες που τοποθετήθηκαν εκτός Πάφου, σταδιακά παραιτήθηκαν από την υπηρεσία.
 
Ευελπιστώ στη αναμόχλευση και προώθηση του νομοσχεδίου τάχιστα, έτσι ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα των συμβασιούχων οπλιτών με διαμονή την Πάφο και για να μην κινδυνέψει η όλη υπηρεσία και θεσμός.
 
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 
Με εκτίμηση,
 
Χαράλαμπος Πάζαρος
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πάφου

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΗΜ. 6/7/2020 ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΥΟΠ ΣΤΗ ΠΑΦΟ

Πάφος 6/7/20
 
Προς                                                                              
Υπουργό Άμυνας
Κον Κωνσταντίνο Πετρίδη
Αρ. Φαξ 22675289
Λευκωσία
 
Έντιμε κύριε Υπουργέ,
 
ΘΕΜΑ: Προβλήματα συμβασιούχων ΣΥΟΠ με καταγωγή την Πάφο
 
Καταρχάς και προτού σας μεταφέρω παλαιότερη εισήγηση μου προς το Υπουργείο Άμυνας η οποία κοινοποιήθηκε και προς τον Αρχηγό Εθνικής Φρουράς σχετικά με το πιο πάνω θέμα, σας απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια για τον διορισμό σας ως Υπουργού Άμυνας και εύχομαι κάθε επιτυχία στο δύσκολο και σημαντικό έργο που έχετε να επιτελέσετε.
 
Στις 18/9/19 απέστειλα επιστολή μου προς το Υπουργείο Άμυνας η οποία ήταν σε συνέχεια συζήτησης που είχα με τον προηγούμενο Υπουργό Άμυνας τον Ιούλιο του 2019 στην παρουσία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, όπου παράθεσα και γραπτώς την εισήγηση μου για την δημιουργία μονάδας οπλιτών ΣΥΟΠ στην Πάφο στην οποία θα υπηρετούν παφίτες οπλίτες της πρώτης σειράς κατάταξης που αυτή την στιγμή υπηρετούν σε μονάδες στη Λευκωσία.
 
Οι οπλίτες αυτοί είναι νεαρά παιδιά, εδώ και τέσσερα χρόνια ξυπνούν καθημερινά από τις 3.00 πμ - 3.30 πμ για να μπορέσουν να είναι στις 6.30 πμ στις μονάδες τους στην Λευκωσία. Η επιστροφή τους πίσω στην Πάφο κυμαίνεται γύρω στις 4.00 μμ - 5.00 μμ. Αυτή η καθημερινή διαδρομή τους στερεί το δικαίωμα να έχουν χρόνο για προσωπική, κοινωνική και οικογενειακή ζωή.
 
Πρόκειται για νέα παιδιά γεμάτα ζωή τα οποία έχουν την θέληση και διάθεση να υπηρετήσουν και να προσφέρουν στην πατρίδα τους, όμως έχουν ταυτόχρονα και το δικαίωμα να έχουν προσωπική και κοινωνική ζωή, να δημιουργήσουν οικογένεια και να βρίσκονται κοντά της. Με τον τρόπο που λειτουργούν αυτή  την στιγμή οι συμβασιούχοι οπλίτες αυτό φαντάζει αδύνατον, εξού και πολλοί  παφίτες οπλίτες που τοποθετήθηκαν εκτός Πάφου έχουν σταδιακά παραιτηθεί από την υπηρεσία.
 
Η δημιουργία μονάδας στη Πάφο από παφίτες συμβασιούχους οπλίτες εκτός του ότι θα τους λυτρώσει από την αφάνταστη ταλαιπωρία που καθημερινά υφίστανται, θα λύσει και τα οποία προβλήματα υπάρχουν στην Εθνική Φρουρά σε θέματα προσωπικού σε όλη την επαρχία της Πάφου και όχι μόνο. Η νέα μονάδα ναι μεν θα έχει βάση σε χώρο στη Πάφο, αλλά θα μπορεί κάλλιστα να καλύψει έκτακτες ανάγκες, όποτε χρειαστεί με την αποστολή αριθμού οπλιτών, όπως στο Πύργο Τηλλυρίας ή Λεμεσό ή κατά τις κατατάξεις νεοσύλλεκτων όπου οι ανάγκες αυξάνονται.
 
Οι παφίτες συμβασιούχοι οπλίτες είναι απογοητευμένοι και δυσαρεστημένοι από την ελλιπή κατανόηση που τυγχάνουν, το να πηγαινοέρχονται καθημερινά στην Λευκωσία δεν είναι ότι πιο εύκολο, αρκετοί προτίμησαν να παραιτηθούν αφού και ο μισθός που τους δίνεται δεν αποτελούσε κίνητρο για να αντέξουν την καθημερινή ταλαιπωρία.
 
Η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία οφείλουν να δώσουν λύση σε αυτό το πρόβλημα που ταλανίζει τους παφίτες οπλίτες. Αναμένω πως η θετική στάση στην εισήγηση μου από τον προηγούμενο Υπουργό πως θα εξακολουθήσει να υφίσταται και από εσάς, πως θα προχωρήσετε στην υλοποίηση της και πως θα δώσετε το δικαίωμα σε αυτά τα παιδιά που επαναλαμβάνω θέλουν να υπηρετήσουν την πατρίδα, να απολαύσουν το ανθρώπινο δικαίωμα της προσωπικής, κοινωνικής και οικογενειακής ζωής.
 
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 
Με σεβασμό,
 
Χαράλαμπος Πάζαρος
Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗΣΥ Δήμου Πάφου
 
Κοινοποίηση:
 
Αρχηγό Εθνικής Φρουράς,
Αρ. Φαξ 22512082              
Λευκωσία