Κυριακή 18 Μαΐου 2025

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΗΜ. 18/5/25: ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΙΤΗΤΕΣ ΑΣΥΛΟΥ

 

Η μαζική εισροή μεταναστών στο νησί μας βρίσκεται το τελευταίο διάστημα υπό καλύτερο έλεγχο. Τώρα και με το τέλος της δυναστείας του Σύρου προέδρου Άσαντ τον περασμένο Δεκέμβριο μας δίνεται η ευκαιρία να διορθώσουμε την ανεξέλεγκτη ροή και από την χώρα αυτή αφού τα δεδομένα που ίσχυαν σε σχέση με την ασφάλεια της άλλαξαν. Η Συρία, μετά την εξέλιξη αυτή, είναι ασφαλής χώρα και αυτό ανοίγει τον δρόμο, επιτρέπει στην Κυπριακή Δημοκρατία νόμιμα να απορρίπτει τις αιτήσεις ασύλου που εκκρεμούν και επιτρέπει επίσης την ανάκληση ασύλου αφού δεν συντρέχουν πλέον οι προϋποθέσεις για τους οποίους παραχωρήθηκε. Ήδη άρχισε η απόρριψη αριθμού αιτήσεων ασύλου που εκκρεμούσαν για Σουνίτες για τους οποίους δεν συντρέχουν πλέον λόγοι ανησυχίας για φυγή τους από τη χώρα, λόγω του καθεστώτος, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Στο μικροσκόπιο των αρχών, εν όψη των αλλαγών, θα πρέπει να τεθούν 26 χιλιάδες και πλέον Σύριοι που εκκρεμούν οι αιτήσεις τους. Πρόκειται για δεκατρείς χιλιάδες πρόσωπα που εκκρεμούν οι αιτήσεις τους και βρίσκονται σε διαδικασία εξέτασης, ενώ οι υπόλοιπες δεκατρείς χιλιάδες έχουν λάβει επικουρικό ή προσφυγικό καθεστώς, ωστόσο αναμένεται να επανεξεταστούν ενόψει των εξελίξεων που προέκυψαν στη Συρία και στην σταθεροποίηση που προέκυψε τους τελευταίους μήνες.

Είναι ευχάριστο ότι η νέα κυβέρνηση της Συρίας έκανε πρόσφατα αποδεκτό τον επαναπατρισμό πολιτών της που εντοπίστηκαν σε σκάφος στα ανοικτά της Κύπρου για πρώτη φορά. Οι διακινητές τώρα θα το σκέφτονται διπλά προτού μεταφέρουν πολίτες με το σκάφος τους με σκοπό την παράνομη είσοδό τους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού τώρα θα είναι αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη της Συρίας και ως γνωστόν εκεί εφαρμόζουν σκληρές αποφάσεις.

Δεν θα πρέπει όμως να εφησυχάσουμε, το αντίθετο. Εξακολουθεί να πρέπει να προσέξουμε να μην έχουμε άλλες ροές από Συρία, Αφρικανικές χώρες αλλά και από τον Λίβανο που δυστυχώς παρατηρείται έξαρση το τελευταίο διάστημα από τα γκρίζα σημεία της πράσινης γραμμής και τη νεκρή ζώνη.

Όπως και παλαιότερα εισηγήθηκα, η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να εντείνει τις προσπάθειες για πάταξη της παράνομης μετανάστευσης, όπως:-

Α) Δημιουργία εξειδικευμένου ουλαμού με σκοπό την αυστηρότερη επιτήρηση εφαρμογής των κανόνων εργασίας των πολιτών από τρίτες χώρες και ειδικά από χώρες της ανατολής.

Β) Σύσταση εξειδικευμένου ουλαμού για συχνότερους ελέγχους και συλλήψεις όσων παράτυπων μεταναστών διαμένουν χωρίς άδεια στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γ) Θα πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι για τις βίζες και τις άδειες παραμονής. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί άμεσα η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών για την εύρυθμη λειτουργία τους, αναφέρομαι στο migration, δεν μπορεί μια βάρδια να λειτουργεί με 2-3 άτομα!

Δ) Διορισμός ερευνητικής επιτροπής για το που καταλήγουν τα χρήματα που επιχορηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό.

Έχει διαφανεί πως το κυριότερο κίνητρο της παράνομης μετανάστευσης είναι το οικονομικό και συγκεκριμένα η επιδοματική πολιτική που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση την οποία και θεωρώ άστοχη. Θα πρέπει να τερματιστεί η πολιτική αυτή που ακολουθείται για όσους μετανάστες τους παραχωρήθηκε και/ή θα τους παραχωρείται πολιτικό άσυλο, ως μέτρο ελέγχου και αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών στη Κύπρο.

Ο τερματισμός κάθε επιδόματος σε όσους χορηγήθηκε και/ή θα χορηγείται πολιτικό άσυλο στηρίζεται στη θέση πως από την στιγμή που ένας μετανάστης ή πολιτικός πρόσφυγας αποκτά πολιτικό άσυλο, θα πρέπει αυτόματα να τερματίζονται τα μεταναστευτικά και/ή προσφυγικά του δικαιώματα, και όχι αυτά να συντρέχουν και να επωφελείται και με τα δικαιώματα του νόμιμου πολίτη. Μετά την παραχώρηση πολιτικού ασύλου, θα πρέπει να έχει τις ίδιες υποχρεώσεις προς το κράτος, όπως έχουν όλοι οι υπόλοιποι πολίτες της χώρας που επέλεξε για εγκατάσταση του.

Η εισροή μουσουλμάνων μεταναστών δεν θα πρέπει να μας απασχολήσει μόνο για οικονομικούς λόγους. Αφορά και την κοινωνία μας, την εθνική μας ασφάλεια και ταυτότητα από την στιγμή που η δημογραφική αλλοίωση του τόπου μας είναι ήδη έντονη λόγω του τούρκικου εποικισμού στα κατεχόμενα εδάφη μας.

Χαράλαμπος Πάζαρος
Βουλευτής ΔΗΣΥ επαρχίας Πάφου

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΠΑΖΑΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΗΜ. 23/1/25

Η Επιτροπή Υγείας επανήλθε σήμερα στα προβλήματα που σχετίζονται με την περίθαλψη του διαβήτη ως ασθένεια και την περίθαλψη των ατόμων που νοσούν με σακχαρώδη διαβήτη. Παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια προκύπτει πως είναι αδήριτη ανάγκη να επικαιροποιηθεί η Εθνική Στρατηγική για τον Σακχαρώδη Διαβήτη που εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας. Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται και στην εισαγωγή ιατρικών συσκευών τελευταίας τεχνολογίας στο Γενικό Σύστημα Υγείας και στην εισαγωγή στο ΓΕΣΥ αναλώσιμων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων για τον ινσουλοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη. Έχει γίνει επίσης αναφορά για έλλειψη συσκευών ή συσκευών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την σωστή αντιμετώπιση του διαβήτη να θεσμοθετηθεί η εξειδίκευση και η αναγνώριση της ειδικότητας του Διαβητολόγου στη Κύπρο, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σε γιατρό της ειδικότητας της ασθένειας τους. Αυτή την στιγμή οι διαβητικοί παρακολουθούνται είτε από Προσωπικό Ιατρό, είτε από την ειδικότητα του Ενδοκρινολόγου οι οποίοι μάλιστα είναι πολύ λίγοι σε σχέση με τον αριθμό των ασθενών και εκτός ΓΕΣΥ οι πλείστοι. Επιπρόσθετα, τα άτομα με διαβήτη χρειάζεται να επισκεφθούν τον γιατρό τους περισσότερες από τις έξι επισκέψεις που προβλέπει το σύστημα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Υπάρχει ανάγκη και για σχολικό συνοδό στην προδημοτική, δημοτική και στα γυμνάσια που να αναγνωρίζει την υπογλυκαιμία και υπεργλυκαιμία, να μπορεί να κάνει μέτρηση σακχάρου και να χορηγεί ινσουλίνη αν είναι αναγκαίο από την στιγμή που μέχρι τον Ιούνιο του 2024 υπήρχαν 289 μωρά με Διαβήτη Τύπου 1.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι υπέρ κάθε εισήγησης που είναι προς όφελος της υγείας των πολιτών και αναμένουμε πως οι αρμόδιοι θα επιληφθούν των προβλημάτων των διαβητικών χωρίς άλλη καθυστέρηση. Ο Διαβήτης έχει καταστεί παγκόσμια επιδημία που αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Περί το 12% του πληθυσμού μας είναι διαγνωσμένο με διαβήτη. Είναι μια ύπουλη και πολύπλευρη ασθένεια που μπορεί να επιφέρει σειρά σοβαρών επιπλοκών στην υγεία, όπως καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες των νεύρων και άλλες. Συνεπώς, αν ελεγχθεί ο διαβήτης, θα μειωθούν ταυτόχρονα και άλλες σοβαρές ασθενείας. Το κράτος έχει ευθύνη να στηρίξει τα αιτήματα των διαβητικών, αφού αυτό θα είναι προς όφελος της δημόσιας υγείας των πολιτών.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΖΑΡΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΣΥ ΠΑΦΟΥ
ΜΕΛΟΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΥΠΟΥ "ONE DAY CARE" ΣΤΟ Γ. Ν. ΠΑΦΟΥ

Πάφος 12/10/2022
 
Προς
Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας
Αγίου Αντωνίου 2
2100 Αγλαντζιά
Λευκωσία                                                                                       
 
Κύριοι,
 
ΘΕΜΑ: Ανάγκη δημιουργίας Ογκολογικής Κλινικής τύπου “One Day Care
στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου
 
Αναφέρομαι στο πιο πάνω θέμα και με την παρούσα επιστολή μου σας υποβάλλω πρόταση όπως δημιουργηθεί άμεσα Ογκολογική Κλινική τύπου “One Day Care” στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου για εξυπηρέτηση των καρκινοπαθών της επαρχίας Πάφου.
 
Οι καρκινοπαθείς της Πάφου και του διαμερίσματος Π. Χρυσοχούς υφίστανται καθημερινά μία αφάνταστη ταλαιπωρία, εξαντλητική σωματική και ψυχολογική κούραση και έξοδα διακίνησης τους προς και από τα ογκολογικά κέντρα Λευκωσίας και Λεμεσού, προκειμένου να υποβληθούν στις απαραίτητες χημειοθεραπείες τους.
 
Για τις μετακινήσεις τους, χρησιμοποιούν είτε τα δημόσια λεωφορεία, είτε μεταφέρονται με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα μελών της οικογένειας τους. Ξυπνούν από τα μαύρα χαράματα, κάθονται δύο και πλέον ώρες σε ένα λεωφορείο μαζί με άλλους καρκινοπαθείς διαφόρων σταδίων, υποβάλλονται στην χημειοθεραπεία τους και καταβεβλημένοι από τις παρενέργειες των χημειοθεραπειών τους, σε κατάσταση σωματικής και ψυχολογικής εξαθλίωσης, να πρέπει και πάλι να χρησιμοποιήσουν το λεωφορείο για να επιστρέψουν στο σπίτι του. Στις φορές που μεταφέρονται από μέλη της οικογένειας τους, προκειμένου να μην υποστούν επιπρόσθετη ταλαιπωρία με τα λεωφορεία, τα μέλη της οικογένειας τους υποχρεώνονται να ζητήσουν άδεια από την εργασία τους ή να αφήσουν κλειστή την επιχείρησή τους, να τους περιμένουν όλη μέρα μέχρι να τελειώσουν και να τους φέρουν πίσω με ασφάλεια στη Πάφο. 
 
Όπως αντιλαμβάνεστε, όποιο μέσο και εάν επιλέξουν, οι καρκινοπαθείς από την Πάφο και την Π. Χρυσοχούς, υπόκεινται σε μία απίστευτη σωματική και ψυχολογική εξαντλητική ταλαιπωρία και περιπλέον έξοδα σε μία περίοδο που λόγω της ασθένειας τους δεν εργάζονται και δεν έχουν εισοδήματα.
 
Με την δημιουργία ογκολογικής κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, τύπου “One Day Care”, θα απαλυνθεί το πρόβλημα των καρκινοπαθών από την επαρχία Πάφου και θα περιοριστούν οι μεταβάσεις τους σε Λευκωσία και Λεμεσό. Ταυτόχρονα το ογκολογικό της Λευκωσίας και της Λεμεσού θα απαλλαγούν από το ημερήσιο μέρος των ιατρικών φροντίδων που παρέχουν και θα μπορέσουν να ορίζουν ραντεβού σε μικρότερο χρόνο και σε περισσότερους ασθενείς τους από άλλες επαρχίες.
 
Ο ΟΚΥπΥ, ως οργανισμός που προάγει την υγεία, οφείλει να στηρίξει τους καρκινοπαθείς της επαρχίας Πάφου που ταλαιπωρούνται αφάνταστα εξαιτίας της απόστασης από τα ογκολογικά κέντρα που διαθέτει ο τόπος μας.  Η δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου τύπου “One Day Care” δεν είναι ανέφικτη, δεν είναι «περιττή», αλλά αδήριτη, επιτακτική ανάγκη. Οφείλουμε ως πολιτεία να παρέχουμε κάθε δυνατή ιατρική φροντίδα και ιατρικές υπηρεσίες ισότιμα, σε κάθε κύπριο φορολογούμενο πολιτή. Δεδομένου δε του αριθμού καρκινοπαθών στο τόπο μας και ειδικά των δυστυχώς αυξανόμενων περιστατικών μορφών καρκίνου, η δημιουργία δεν είναι πολυτέλεια, δεν είναι αχρείαστα κρατικά έξοδα. 
 
Λαμβανομένου υπόψη των ανωτέρω, προσδοκώ στην θετική ανταπόκριση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για το τόσο ευαίσθητο και ανθρωπιστικό αίτημα για δημιουργία ογκολογικής κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου τύπου “One Day Care”.
 
Παραμένω στη διάθεσή σας για κατ’ ιδίαν συζητήσεις στη παρουσία όποιου προσκεκλημένου κριθεί πρέπον.
 
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 
 
Με εκτίμηση,
 
Χαράλαμπος Πάζαρος
Βουλευτής ΔΗΣΥ Πάφου

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ

Κατά την πρόσφατη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού παρουσιάστηκε από εκπροσώπους του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στη παρουσία και της ιδίας της υπουργού, η Πρόταση Προϋπολογισμού του ΥΓΑΑΠ για το 2025. Αν και σημειώνω στα θετικά ότι σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό ο φετινός είναι αυξημένος, εντούτοις, τονίζω πως το κράτος οφείλει να εντείνει ακόμη περισσότερο την στήριξη του στον πρωτογενή τομέα.

Τα τελευταία χρόνια ήρθαμε αντιμέτωποι με διάφορες προκλήσεις που επέφεραν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία και στα νοικοκυριά μας. Έλλειψη σιτηρών, ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης, καύσιμα και πρώτες ύλες. Το γεγονός ότι οι συνέπειες στην οικονομία μας ήταν από παράγοντες που εμείς δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε, δεν μας απαλλάσσει από ευθύνες. Αυτό που κράτησε ζωντανό τον τόπο μας σε κάθε δύσκολη του στιγμή ήταν ο πρωτογενής τομέας και το ίδιο πρέπει να εξακολουθήσουμε να κάνουμε και τώρα γιατί οι δύσκολοι καιροί πάντα επιστρέφουν. Έχουμε ευθύνη να μεριμνήσουμε να περιορίσουμε την εξάρτησή μας στη διατροφική αλυσίδα από τρίτες χώρες. Και εδώ είναι που πρέπει να έρθει το κράτος, μέσω του Υπ. Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, με σχεδιασμούς και σωστές στρατηγικές, να στηρίξει τους γεωργοκτηνοτρόφους, τους αμπελουργούς, μελισσοκόμους, τον κάθε αγρότη και παραγωγό, με στόχο να διασφαλιστεί η επισιτιστική μας ασφάλεια. Οφείλουμε να δώσουμε ικανοποιητικά κίνητρα που όχι μόνο να μπορούν να κρατήσουν ζωντανό, βιώσιμο τον πρωτογενή τομέα, αλλά και που θα τον καταστήσουν ένα ανταγωνιστικό και κερδοφόρο επάγγελμα.  Είναι δική μας ευθύνη, του κράτους μας, να δώσουμε την σωστή ώθηση στους νέους μας να στραφούν επαγγελματικά στον πρωτογενή τομέα και να καταστεί βιώσιμος. Ας μην ξεχνάμε ότι το χαλούμι είναι το πρώτο σε εξαγωγή κυπριακό προϊόν και επιφέρει στο κράτος μεγάλα κέρδη. Το χαλούμι είναι η απόδειξη πως μπορεί ο πρωτογενής τομέας να επιφέρει κέρδη, να γίνει κερδοφόρο επάγγελμα για αυτόν που θα επιλέξει να ασχοληθεί επαγγελματικά με την γεωργοκτηνοτροφία και τους συναφή κλάδους τους.

Ο πρωτογενής τομέας τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από κακουχίες. Μειώσεις στη παροχή νερού, έλλειψη επιδότησης του αγροτικού ρεύματος συνεπεία της αύξησης χρήσης των γεωτρήσεων εξαιτίας της μείωσης παροχής νερού, έλλειψη επιδότησης για αγορά γεωργικών μηχανημάτων, αγροτικών οχημάτων και τρακτέρ για παλαιούς γεωργούς που θέλουν να εκσυγχρονίσουν τις μονάδες του (επιδοτούνται μόνοι οι νέοι γεωργοί). Όλες αυτές οι ελλείψεις οδηγούν σε αύξηση του κόστους παραγωγής, σε αύξηση των τιμών των προϊόντων αλλά και σε μείωση της παραγωγής και πρέπει να προβληματίσουν το κράτος και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα.  

Σοβαρό πρόβλημα παρουσιάζει και η πολιτική που ακολουθεί το ΥΓΑΑΠ, το υφιστάμενο «Πλαίσιο» για Ακραία Καιρικά Φαινόμενα. Έχω εγγράψει θέμα στη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και είναι υπό εξέταση η Πρότασή μας ως ΔΗΣΥ όπου ζητώ την βελτίωση των όρων του Πλαισίου, και ειδικότερα:-

-Όταν προκύπτει ζημιά και ανακοινώνει το Τμήμα Γεωργίας Δήλωση Ζημιάς, το αποτέλεσμα της δηλούμενης ζημιάς να αποφασίζεται κατά την συγκομιδή της σοδειάς έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματική ζημιά του γεωργού

-Η εκτίμηση ζημιάς στην ευρύτερη περιοχή να μειωθεί από το 30% σε 15% αφού αυτή την στιγμή όταν οι γεωργοί έχουν κάτω από 30% ζημιά δεν δικαιούνται αποζημίωση

-Το 30% της ζημιάς να καταβάλλεται άμεσα

-Τα εισοδηματικά κριτήρια να απαλειφθούν πλήρως από το Πλαίσιο

-Το πόρισμα της εκτίμησης να γίνεται άμεσα, τουλάχιστον εντός 10-15 ημερών

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι σταθερά υπέρ κάθε μέτρου που στοχεύει στη στήριξη του πρωτογενή τομέα. Είναι σταθερά υπέρ κάθε στρατηγικού σχεδίου που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών μας, την γεωργοκτηνοτροφική οικονομία, την πράσινη και γαλάζια ανάπτυξη, την διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος, την βιοποικιλότητα, σε ότι έχει να κάνει με την αναβάθμιση και ασφάλεια των τροφίμων και της δημόσιας υγείας των πολιτών μας. Θέλουμε όμως να δούμε και το κράτος μας να στοχεύει στις ίδιες θέσεις και να σχεδιάζει και να υλοποιεί με περισσότερα μέτρα και σχέδια.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΖΑΡΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΣΥ ΠΑΦΟΥ
ΜΕΛΟΣ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΗΣΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΧΗΡΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ


Πάφος 11/7/24


Έντιμο κύριο
Γιάννη Παναγιώτου
Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Λευκωσία       

Δια χειρός


Αξιότιμε κ. Υπουργέ, 


ΘΕΜΑ: Προβλήματα στη έγκριση συντάξεων ανικανότητας και χηρείας
από τη μη ικανοποίηση των ασφαλιστικών προϋποθέσεων

Αναφέρομαι στο πιο πάνω θέμα και επιθυμώ να σας μεταφέρω τα παράπονα πολλών συμπολιτών μας που υποφέρουν από σοβαρές μορφές ασθενειών και οι οποίες τους καθιστούν ανίκανους για εργασία ή/και τους υποδεικνύεται από τον θεράποντα ιατρό τους να διακόψουν την εργασία τους για λόγους προστασίας της υγείας τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταβάλλουν κοινωνικές ασφαλίσεις και συνεπακόλουθα να απορρίπτονται οι αιτήσεις τους για σύνταξη ανικανότητας και σύνταξη χηρείας λόγω μη ικανοποίησης των ασφαλιστικών προϋποθέσεων, όπως αυτές καθορίζονται στη σχετική νομοθεσία (Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμος 59(1)/2010).

Σε ένα κράτος με κοινωνική πολιτική, με ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών, όπου στο επίκεντρο είναι ο άνθρωπος και η βελτίωση της ποιότητας ζωής του μέσω και των κρατικών παροχών, θεωρώ πως είναι απάνθρωπο να αρνείται το ίδιο το κράτος την οικονομική στήριξη των πολιτών του, οι οποίοι υποφέρουν από σοβαρές μορφές ασθενειών, που καθημερινά δίνουν μάχη ζωής και επιβίωσης τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους.

Ας μην ξεχνάμε πως σε πάρα πολλές περιπτώσεις, λόγω της σοβαρότητας της ασθένειας και της καθημερινής φροντίδας που χρειάζονται ορισμένοι ασθενείς, ο/η σύζυγος διακόπτει, επίσης, την εργασία του προκειμένου σε αυτήν τη δυσκολότερη στιγμή που διανύει το αγαπημένο του πρόσωπο, να είναι κοντά του όλες τις ώρες και να τον/την φροντίζει.  Αυτό όμως συνεπάγεται σε μείωση έως μηδενικά εισοδήματα, την ίδια στιγμή που τα έξοδα της οικογένειας, όπως έξοδα διατροφής, διαμονής, λογαριασμοί, έξοδα διακινήσεων και γενικά συντήρησης όλης της οικογένειας, δεν σταματούν.   

Είναι τραγικό το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις, όταν ο ασθενής αιτηθεί σύνταξη ανικανότητας, αυτή να απορρίπτεται με τη αιτιολογία ότι δεν κατέβαλλε κοινωνικές ασφαλίσεις το διάστημα που ήταν ασθενής και υποβαλλόταν σε εξαντλητικές θεραπείες και που με υπόδειξη του θεράποντα ιατρού του δεν του επιτράπηκε να εργαστεί για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του.

Ακόμα τραγικότερο είναι το γεγονός ότι, σε πολλές περιπτώσεις απορρίπτεται η σύνταξη χηρείας της/του συζύγου επειδή επίσης δεν ικανοποιούσε τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις, δηλαδή επειδή δεν κατέβαλε κοινωνικές ασφαλίσεις προ του θανάτου, δηλαδή εντός της περιόδου που ήταν ασθενής.

Ως εκ τούτου, και στο πλαίσιο της ανθρωποκεντρικής πολιτικής της Κυβέρνησης, θεωρώ πως το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων οφείλει να αναθεωρήσει και να τροποποιήσει τη σχετική Νομοθεσία, ώστε να διορθωθεί αυτό το μελανό σημείο που αφήνει ουσιαστικά «επί ξύλου κρεμάμενους» την οικογένεια του ασθενή ή αποβιώσαντα (ανάλογα της περίπτωσης).

Συνεπώς, εισηγούμαι και θέτω πρόταση ενώπιον σας, όπως καταρτιστεί κατάλογος με τις σοβαρές μορφές ασθενειών από τις οποίες να εξαιρείται η υποχρέωση καταβολής κοινωνικών ασφαλίσεων ή/και να θεωρούνται ως πιστωμένες οι ασφαλιστικές μονάδες της περιόδου ασθένειας του ασφαλιζόμενου, ώστε αυτό να μην λειτουργεί ανασταλτικά για τα ωφελήματα και συντάξεις που δικαιούνται. 

Παραμένω στη διάθεσή σας για κατ’ ιδίαν συζήτηση της πιο πάνω πρότασής μου.

Με εκτίμηση,

Χαράλαμπος Πάζαρος
Βουλευτής ΔΗΣΥ επαρχίας Πάφου                                                                                  

Κυριακή 14 Απριλίου 2024

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΡΑΤAΕΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΑΛΛΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Το μεταναστευτικό αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυπριακής κοινωνίας με έντονο τον προβληματισμό για το αύριο του τόπου. Παρά τον θυμό και την αγανάκτηση που επικρατεί, οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε για να εξεύρουμε λύσεις για το σοβαρό αυτό πρόβλημα, μακριά από ακραίες εξάρσεις και στείρες αδιέξοδες πολιτικές.  

Η πρόσφατη «εισβολή» στο νησί μας δια θαλάσσης από παράτυπους μετανάστες πρέπει να μας αφυπνίσει και να μας οδηγήσει στην λήψη πιο δραστικών μέτρων και αποφασιστικών παρεμβάσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα αποτρέψουν την περαιτέρω δημογραφική αλλοίωση της πατρίδας μας.

Ως κράτος-μέλος της ΕΕ έχουμε υποχρεώσεις και σεβόμαστε τις Διεθνείς Συνθήκες. Παράλληλα όμως έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τους κύπριους πολίτες, την εθνική μας ασφάλεια και ταυτότητα και να αποτρέψουμε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού που συντελείται. 

Η πρόσφατη επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της μεταρρύθμισης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση και το άσυλο, μιας προσπάθειας που κράτησε 3 χρόνια, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα βελτίωσης προς την ορθή κατεύθυνση. 

Για πρώτη φορά θεσπίζεται μια αυστηρή νομοθεσία για την διαχείριση του σοβαρότατου αυτού προβλήματος, ενώ την ίδια στιγμή ενσωματώνεται για πρώτη φορά η κοινή ευθύνη και αλληλεγγύη για τα κράτη που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση όπως είναι και η Κύπρος.   

Την ίδια στιγμή θα επιδιώκονται και συμφωνίες σε επίπεδο ΕΕ για μετεγκατάσταση σε τρίτες χώρες, καθώς επίσης και η λήψη μέτρων κατά χωρών που εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό, όπως δηλαδή κάνει εις βάρος μας και η Τουρκία.

Παρά την επικύρωση του Κοινοβουλίου, δεν μπορώ να παραγνωρίσω ότι η μέχρι πρόσφατα στάση της Ευρώπης στο μεταναστευτικό ήταν αποτυχημένη και οδήγησε, ειδικά τα κράτη της πρώτης γραμμής, σε αδιέξοδο.

Η οικονομική βοήθεια που παρέχεται για να ασκούμε επιδοματική πολιτική δεν αποτελεί μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος, αντιθέτως το ενθαρρύνει. Η Ευρώπη έχει υποχρέωση και οφείλει να αφουγκραστεί τα κράτη-μέλη της που κινδυνεύουν λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και να αναλάβει τις ευθύνες που τις αναλογούν.

Παρά το ότι μειώθηκαν οι ροές και οι αιτήσεις από την υποσαχάριες χώρες της Αφρικής μέσω της γραμμής κατάπαυσης του πυρρός, δυστυχώς αυξήθηκαν οι παράνομες εισβολές δια θαλάσσης. Οι αριθμοί όσον αφορά τις αιτήσεις Σύρων είναι ανησυχητικές και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και φανερώνουν το μέγεθος του προβλήματος της Κύπρου από τις ροές Σύρων μέσω του Λίβανου.

Εδώ είναι που χρειαζόμαστε την αλληλεγγυή από τους ευρωπαίους εταίρους μας. Για τη μικρή μας πατρίδα, θα πρέπει άμεσα να αναγνωριστεί ότι η Συρία δεν είναι πλέον εμπόλεμη ζώνη ή τουλάχιστον να αποχαρακτηριστούν συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό θα λύσει τα χέρια των αρχών και θα δώσει την δυνατότητα να απορριφθούν αιτήσεις ασύλου αλλά και να προχωρούν οι αρχές νόμιμα σε απελάσεις. Το κυριότερο είναι ότι θα σταλεί το μήνυμα ότι η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι που οποίος θέλει παίρνει την βάρκα και έρχεται στην Κύπρο. Ας μην ξεχνάμε ότι στον Λίβανο βρίσκονται περίπου 2 εκατομμύρια Σύριοι και αναμένουν την ευκαιρία για να φύγουν για τον δυτικό πολιτισμό. Για αυτό η αναγνώριση της Συρίας ως ασφαλή χώρα ή έστω περιοχών της, είναι μονόδρομος.

Το μέγεθος του προβλήματος με ροές από Συρία διαφαίνεται και μέσα από τους αριθμούς των αιτήσεων ασύλου. Το 2022 οι αιτήσεις ασύλου από Σύρους ήταν σε ποσοστό 19% του συνόλου αιτήσεων, το 2023 ανέβηκε στο 53% και το πρώτο τρίμηνο του 2024 κάλπασε στο 81%!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που ισχύουν για την Κύπρο:-

1) Την μικρή έκταση της Κύπρου και τον μικρό πληθυσμό

2) Τον εποικισμό των κατεχόμενων, αφού η Τουρκία εδώ και χρόνια προβαίνει σε ενέργειες δημογραφικής αλλοίωσης στις κατεχόμενες μας περιοχές διοχετεύοντας παράνομα Τούρκους εποίκους εις βάρος των νόμιμων κατοίκων

3) Την υπογεννητικότητα του τόπου μας. Η Κύπρος έχει παραδοθεί αυτή την στιγμή στην εθνική αντικατάσταση αφού η μείωση γεννήσεων των Ελληνοκυπρίων αναπληρώνεται από τις μεταναστευτικές ροές και όχι από τις γεννήσεις κυπρίων με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στις γεννήσεις κυπρίων να βρισκόμαστε στο πυθμένα της ευρωπαϊκής ένωσης.

Η Κύπρος ανήκει στα κράτη-μέλη της πρώτης γραμμής και δέχεται μεγάλο αριθμό μεταναστευτικών ροών εξαιτίας διάφορων παραγόντων και ειδικότερα:-

1) Η γεωγραφική μας θέση αφού είμαστε χώρα πρώτης γραμμής με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αποφύγουμε τις μεταναστευτικές ροές

2) Είμαστε ημικατεχόμενη πατρίδα με αποτέλεσμα η γραμμή κατάπαυσης του πυρός να μην θεωρείται (και πολύ ορθά) ως εξωτερικό σύνορο με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ασκήσουμε αποτελεσματική διαχείριση των ροών που εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές μέσω Κωνσταντινούπολης-κατεχόμενων εδαφών μας

3) Δεν έχουμε χερσαία σύνορα με αποτέλεσμα όσοι έρχονται στην Κύπρο με την προοπτική να πάνε σε άλλη χώρα όπως τους υπόσχονται οι διακινητές, να εγκλωβίζονται στο νησί και να μένουν αφού η μόνη εναλλακτική είναι η επιστροφή πίσω στην χώρα τους

Αυτοί οι παράγοντες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πρέπει τύχουν αξιολόγησης από την Ευρώπη και να την οδηγήσουν σε αποτελεσματικές αποφάσεις για μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος και προστασίας του κάθε κράτους-μέλους σύμφωνα με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.  Γιατί επαναλαμβάνω ότι, η μέχρι σήμερα στάση της Ευρώπης έναντι των κρατών-μελών της ειδικά που ανήκουν στη πρώτη γραμμή είναι αποτυχημένη και υποκριτική.


ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΖΑΡΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΣΥ ΠΑΦΟΥ

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Η απόφαση της κυβέρνησης, μετά από πιέσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού, για συμπερίληψη στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το 2024 σχετικής πρόνοιας για την ίδρυση και λειτουργία Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, είναι μια θετική εξέλιξη που μας ικανοποιεί. Ο δρόμος για ίδρυση και λειτουργία του Ινστιτούτου είχε ανοίξει από τον Οκτώβριο του 2021 όταν εγκρίθηκε από το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο ο διορισμός του Δρ. Παύλου Δράκου στη θέση του προέδρου και ήταν κάτι που χαροποίησε τόσο τον ιατρικό κόσμο όσο και τους ασθενείς. Η μη συμπερίληψη του στο προϋπολογισμό του 2024 από το Υπουργείο Υγείας  ήταν μια αρνητική έκπληξη για εμάς, ενεργήσαμε αμέσως ασκώντας έντονες πιέσεις προς την κυβέρνηση όπου και έκανε κατανοητή την ανάγκη δημιουργίας του Ινστιτούτου και προχώρησαν σε αποκατάσταση του λάθους τους.

Ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, θερίζει από άκρη σε άκρη καταστώντας αδήριτη ανάγκη την εφαρμογή μία Εθνικής Στρατηγικής αφού πλέον θεωρείται ζήτημα της δημόσιας υγείας και θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη ενίσχυση των μέσων για την έγκαιρη διάγνωσή του. Με την δημιουργία του ανεξάρτητου Ινστιτούτου προβλέπεται η παροχή υψηλής ποιότητας ογκολογικών υπηρεσιών, η καλυτέρευση της βοήθειας και συμβουλών από την πρώιμη πρόληψη μέχρι την θεραπεία και την ανακουφιστική φροντίδα.  Στόχος είναι να καταστεί το Ινστιτούτο ως πυρήνας που θα ενώσει, θα οργανώσει, θα καθορίζει πλάνα, χρονοδιαγράμματα και δράσεις στα υφιστάμενα ογκολογικά τμήματα έτσι ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα ογκολογικά κέντρα της Κύπρου και η προσβασιμότητα των ασθενών σε όλες τις ογκολογικές υπηρεσίες και ειδικά σε καινοτόμες θεραπείες.  

Θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους οραματίστηκαν την δημιουργία του και σε όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτού του θεάρεστου έργου.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΖΑΡΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΣΥ ΠΑΦΟΥ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΓΕΙΑΣ