Η μαζική εισροή μεταναστών στο νησί μας βρίσκεται το τελευταίο διάστημα υπό καλύτερο έλεγχο. Τώρα και με το τέλος της δυναστείας του Σύρου προέδρου Άσαντ τον περασμένο Δεκέμβριο μας δίνεται η ευκαιρία να διορθώσουμε την ανεξέλεγκτη ροή και από την χώρα αυτή αφού τα δεδομένα που ίσχυαν σε σχέση με την ασφάλεια της άλλαξαν. Η Συρία, μετά την εξέλιξη αυτή, είναι ασφαλής χώρα και αυτό ανοίγει τον δρόμο, επιτρέπει στην Κυπριακή Δημοκρατία νόμιμα να απορρίπτει τις αιτήσεις ασύλου που εκκρεμούν και επιτρέπει επίσης την ανάκληση ασύλου αφού δεν συντρέχουν πλέον οι προϋποθέσεις για τους οποίους παραχωρήθηκε. Ήδη άρχισε η απόρριψη αριθμού αιτήσεων ασύλου που εκκρεμούσαν για Σουνίτες για τους οποίους δεν συντρέχουν πλέον λόγοι ανησυχίας για φυγή τους από τη χώρα, λόγω του καθεστώτος, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Στο μικροσκόπιο των αρχών, εν όψη των αλλαγών, θα πρέπει να τεθούν 26 χιλιάδες και πλέον Σύριοι που εκκρεμούν οι αιτήσεις τους. Πρόκειται για δεκατρείς χιλιάδες πρόσωπα που εκκρεμούν οι αιτήσεις τους και βρίσκονται σε διαδικασία εξέτασης, ενώ οι υπόλοιπες δεκατρείς χιλιάδες έχουν λάβει επικουρικό ή προσφυγικό καθεστώς, ωστόσο αναμένεται να επανεξεταστούν ενόψει των εξελίξεων που προέκυψαν στη Συρία και στην σταθεροποίηση που προέκυψε τους τελευταίους μήνες.
Είναι ευχάριστο ότι η νέα κυβέρνηση της Συρίας έκανε πρόσφατα αποδεκτό τον επαναπατρισμό πολιτών της που εντοπίστηκαν σε σκάφος στα ανοικτά της Κύπρου για πρώτη φορά. Οι διακινητές τώρα θα το σκέφτονται διπλά προτού μεταφέρουν πολίτες με το σκάφος τους με σκοπό την παράνομη είσοδό τους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού τώρα θα είναι αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη της Συρίας και ως γνωστόν εκεί εφαρμόζουν σκληρές αποφάσεις.
Δεν θα πρέπει όμως να εφησυχάσουμε, το αντίθετο. Εξακολουθεί να πρέπει να προσέξουμε να μην έχουμε άλλες ροές από Συρία, Αφρικανικές χώρες αλλά και από τον Λίβανο που δυστυχώς παρατηρείται έξαρση το τελευταίο διάστημα από τα γκρίζα σημεία της πράσινης γραμμής και τη νεκρή ζώνη.
Όπως και παλαιότερα εισηγήθηκα, η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να εντείνει τις προσπάθειες για πάταξη της παράνομης μετανάστευσης, όπως:-
Α) Δημιουργία εξειδικευμένου ουλαμού με σκοπό την αυστηρότερη επιτήρηση εφαρμογής των κανόνων εργασίας των πολιτών από τρίτες χώρες και ειδικά από χώρες της ανατολής.
Β) Σύσταση εξειδικευμένου ουλαμού για συχνότερους ελέγχους και συλλήψεις όσων παράτυπων μεταναστών διαμένουν χωρίς άδεια στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Γ) Θα πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι για τις βίζες και τις άδειες παραμονής. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί άμεσα η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών για την εύρυθμη λειτουργία τους, αναφέρομαι στο migration, δεν μπορεί μια βάρδια να λειτουργεί με 2-3 άτομα!
Δ) Διορισμός ερευνητικής επιτροπής για το που καταλήγουν τα χρήματα που επιχορηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό.
Έχει διαφανεί πως το κυριότερο κίνητρο της παράνομης μετανάστευσης είναι το οικονομικό και συγκεκριμένα η επιδοματική πολιτική που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση την οποία και θεωρώ άστοχη. Θα πρέπει να τερματιστεί η πολιτική αυτή που ακολουθείται για όσους μετανάστες τους παραχωρήθηκε και/ή θα τους παραχωρείται πολιτικό άσυλο, ως μέτρο ελέγχου και αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών στη Κύπρο.
Ο τερματισμός κάθε επιδόματος σε όσους χορηγήθηκε και/ή θα χορηγείται πολιτικό άσυλο στηρίζεται στη θέση πως από την στιγμή που ένας μετανάστης ή πολιτικός πρόσφυγας αποκτά πολιτικό άσυλο, θα πρέπει αυτόματα να τερματίζονται τα μεταναστευτικά και/ή προσφυγικά του δικαιώματα, και όχι αυτά να συντρέχουν και να επωφελείται και με τα δικαιώματα του νόμιμου πολίτη. Μετά την παραχώρηση πολιτικού ασύλου, θα πρέπει να έχει τις ίδιες υποχρεώσεις προς το κράτος, όπως έχουν όλοι οι υπόλοιποι πολίτες της χώρας που επέλεξε για εγκατάσταση του.
Η εισροή μουσουλμάνων μεταναστών δεν θα πρέπει να μας απασχολήσει μόνο για οικονομικούς λόγους. Αφορά και την κοινωνία μας, την εθνική μας ασφάλεια και ταυτότητα από την στιγμή που η δημογραφική αλλοίωση του τόπου μας είναι ήδη έντονη λόγω του τούρκικου εποικισμού στα κατεχόμενα εδάφη μας.
Βουλευτής ΔΗΣΥ επαρχίας Πάφου