Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

2018 - ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΠΑΦΟΥ

Το 2018 ήταν ακόμη μία χρόνια με έντονες αλλαγές στη πόλη μας, ως Δήμος είχαμε τις καλές αλλά και τις άσχημες μας στιγμές μας. 

Η σωστή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου είχε αποτέλεσμα το σημαντικό πλεόνασμα των 2,8 εκ. ευρώ και σαφώς αξίζουν συγχαρητήρια στο Δήμο μας. Το πλεονασματικό ποσό μας δίνει την δυνατότητα να προχωρήσουμε σε νέα δέσμη έργων, αριθμητικά περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό προϋπολογισμό 42 νέα έργα, μικρότερα σε εμβέλεια αλλά εξίσου σημαντικά. Προγραμματίζεται επίσης η εκπόνηση μελετών για ακόμη 12 έργα. 

Στην αντίπερα όχθη, στη χρονιά που μας πέρασε, στιγματίστηκε το κύρος και η αξιοπρέπεια του Δήμου Πάφου εξαιτίας κυρίως της κακής και πολλές φορές σκληρής συμπεριφοράς του Δήμου έναντι συγκεκριμένων δημοτών του. Ο Δήμος Πάφου οφείλει να προβεί σε αυτοκριτική και σε ανασκόπηση της χρονιάς που διανύσαμε και οφείλει να απολογηθεί γραπτώς δημόσια σε όσους αδίκησε, είτε ιδιώτες πολίτες, είτε επιχειρηματίες που διώχθηκαν από τον Δήμο αντί να ήταν ο θεματοφύλακας τους. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο Δήμος ξήλωσε τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής εν μια νυκτί, κατεδάφισε επιχειρήσεις και άφησε ανέργους και χρεωμένους συνδημότες μας, σε αυτούς τους ανθρώπους το "συγνώμη" δεν θα είναι ποτέ αρκετό αφού ούτε ψωμί θα φέρει στο σπίτι τους, ούτε τα χρέη που δημιουργήθηκαν για την επιχείρησή τους θα εξοφληθούν όπως προγραμμάτισαν. 

Πρόθεση μου δεν είναι να έρθω σε αντιπαράθεση με τον οποιοδήποτε, ούτε εκλογές πλησιάζουν για να μου φορτώσει κάποιος μικροπολιτικές σκοπιμότητες, είμαι στεναχωρημένος και πικραμένος όσον αφορά αυτό το θέμα για τον τρόπο που ο Δήμος μας επιλέγει να επιλύσει αυτά τα προβλήματα, ποτέ δεν πίστευα ότι θα ήμουν μέλος ενός συμβουλίου που αντί να είναι φιλικό, ανθρώπινο, εξυπηρετικό και ωφέλιμο προς τους συμπολίτες του και να λειτουργεί ως θεματοφύλακας και προστάτης των συμφερόντων των πολιτών και των επιχειρήσεων, πως φτάσαμε στο σημείο να κατεδαφίζουμε επιχειρήσεις και να αφήνουμε άνεργο και χρεωμένο τον κόσμο μας. Το ότι αυτές οι επιχείρησεις είχαν κάποιες παρανομίες, για μένα αυτό από μόνο του, δεν είναι λόγος κατεδάφισης, θεωρώ ότι ο Δήμος όφειλε να εξαντλήσει κάθε περιθώριο νομιμοποίησης και μόνο σε περίπτωση που αυτό δεν θα είναι εφικτό, στην εσχάτη των περιπτώσεων δηλαδή, να προέβαινε σε κατεδαφίσεις. Ο Δήμος Πάφου, αν όντως είχε καλή πρόθεση και εάν όντως η έγνοια του ήταν το καλό συμφέρον των δημοτών του, όφειλε να δίνει εναλλακτικές, να υποδεικνύει άλλο καταλληλότερο χώρο λειτουργίας της επιχείρησης και να δίνει τον απαιτούμενο εύλογο χρόνο ομαλής μεταφοράς από το ένα υποστατικό στο άλλο. Ας μην ξεχνάμε ότι μεγάλο μέρος των εσόδων και του πλεονάσματος του Δήμου για τον οποίο με στόμφο όλοι περηφανευόμαστε πως προέρχεται από τις εισπράξεις φορολογιών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα δημοτικά όρια του Δήμου μας. 

Επίσης το θέμα του νομικού συμβούλου και της λεωφόρου Ελλάδος είναι δύο θέματα που αιωρούνται, το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν συζητηθεί, αποτελεί πλήγμα στους θεσμούς. Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να συζητηθούν και να παρθούν οριστικές και υπεύθυνες αποφάσεις, είμαστε όλοι εκλελεγμένοι από τον κόσμο της Πάφου και δικαιολογημένα ο κόσμος έχει και από εμάς απαιτήσεις. Ευθύνες έχουμε όλοι και οφείλουμε να παίρνουμε αποφάσεις συλλογικά και να υπάρχει σεβασμός στην αντίθετη άποψη. Είναι κρίμα να κατηγορούμαστε όλοι γιατί γίνεται πραγματικά πολύ καλή δουλειά και παράγεται έργο, κάποιες αχρείαστες συμπεριφορές που παρατηρούνται αδικούν τους ίδιους μας τους εαυτούς και δεν εξυπηρετούν σε τίποτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου