Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

5G, ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΕ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ


Εντός του 2019 αναμένεται να εφαρμοστεί στη Κύπρο η επόμενη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας, το 5G του οποίου η ταχύτητα θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή του δικτύου 4G, θα παρέχει αδιάλειπτο σήμα στα κινητά μας και σε μηδαμινό χρόνο θα έχεις την δυνατότητα να κατεβάζεις μεγάλα αρχεία. Εξυπακούεται πως για να εφαρμοστεί αυτή η ιλιγγιώδη ταχύτητα πως θα απαιτηθούν κινητά τηλεφώνα νέες γενιάς αλλά το τραγικότερο είναι που θα πρέπει οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να εγκαταστήσουν χιλιάδες νέες κεραίες έξω από τα σπίτια μας για να μπορέσει να λειτουργήσει το αναβαθμισμένο δίκτυο 5G και εννοείται βεβαίως πως θα παραμείνουν οι υπάρχων κεραίες 4G για να παρέχουν σήμα στους συνδρομητές με συσκευές παλαιότερου τύπου.


Ανά το παγκόσμιο οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν για τους κινδύνους και τις επιπτώσεις από το δίκτυο 5G στην ανθρώπινη υγεία και σε οποιονδήποτε άλλο ζωντανό οργανισμό, ήδη επιστήμονες και γιατροί καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναστείλει την λειτουργία του 5G μέχρι να διερευνηθούν πλήρως όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι στην ανθρώπινη υγεία και στο φυσικό μας περιβάλλον από ανεξάρτητους με τον τομέα κινητής τηλεφωνίας επιστήμονες. Τα αποτελέσματα των μέχρι στιγμής ερευνών αναφέρουν ότι το δίκτυο 5G ευθύνεται για την πρόκληση καρκίνου, για γενετικές βλάβες, για υπογεννητικότητα, για προβλήματα μνήμης, για νευρολογικές διαταραχές, για διαβήτη μέχρι και για περιστατικά αιφνίδιων θανάτων υπήρξε συσχέτιση. Πέραν των πιθανών επιπτώσεων στην υγεία μας από το δίκτυο 5G, φόβο για το δίκτυο 5G εκφράζουν και οι μετεωρολόγοι αφού είναι της άποψης ότι μπορεί να επηρεάσει τα ευαίσθητα δορυφορικά συστήματα που χρησιμοποιούν για την πρόβλεψη καιρικών φαινομένων και για την παρακολούθηση ατμοσφαιρικών αλλαγών. 


Η ανθρώπινη υγεία αλλά και η διασφάλιση ενός υγιούς περιβάλλοντος θα πρέπει να είναι η πρώτη μας έγνοια και δεν αποτελούν "προϊόντα" προς πώληση, ούτε προσφέρονται για κερδοφορία κανενός. Συντελείται παραπλάνηση και παραπληροφόρηση του κοινού, οι χιλιάδες κεραίες που θα εγκατασταθούν για να μπορέσουν οι εταιρείες να παρέχουν το δίκτυο 5G θα υπερεκθέσουν όλους μας σε καρκινογόνα ακτινοβολία. Καμία εταιρεία ή παροχέας δεν δεσμεύεται για την 100% ασφάλεια μας και αυτό πρέπει να προβληματίσει τις κρατικές υπηρεσίες που τους παραχωρούν άδειες. Από την στιγμή που οι ίδιες οι εταιρείες, δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ή δεν είναι σε θέση να απαντήσουν βάση ερευνών και τεκμηρίων για τις επιπτώσεις στην υγεία μας από την έκθεση μας σε τέτοιου είδους ακτινοβολία, με ποια λογική προωθείται στο τόπο μας η εφαρμογή του δικτύου αυτού; Ή μήπως γνωρίζουν αλλά επειδή τα «λεφτά είναι πολλά» κλείνουν τα μάτια και θυσιάζουν την υγεία μας; Ήδη σε κάποιες χώρες όπως ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Ιταλία και η Μεγάλη Βρετανία απαγορεύτηκε η λειτουργία του. Στην απαγόρευση του επίσης προχώρησε και το Βέλγιο προβάλλοντας μάλιστα το εύστοχο σύνθημα: «οι κάτοικοι των Βρυξελλών δεν είναι ινδικά χοιρίδια».


Μέσα στο 2019 υπολογίζεται να αρχίσει και στην Κύπρο η εγκατάσταση του, η εκτελεστική εξουσία οφείλει να προστατέψει τους πολίτες της και την υγεία τους, οφείλει να προβεί σε κάθε αναγκαία μελέτη και να θεσπίσει αυτούς τους νόμους που μοναδικός στόχος θα είναι η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών. Διανύουμε μία τεχνολογική επανάσταση με τα συν και πλην της, οφείλουμε όμως να μην παρασυρόμαστε, να μην ενθουσιαζόμαστε και κυρίως να μην θυσιάζουμε την υγεία εμάς και των παιδιών μας για την πρόοδο και τα επιτεύγματα της, η τεχνολογική εξέλιξη πρέπει να είναι ωφέλιμη και όχι καταστροφική. Από ένα σημείο και μετά, οι αριθμοί κρουσμάτων καρκίνου και η αυξητική τάση του, τείνουν να χαρακτηρίσουν την εξέλιξη της τεχνολογίας ως «λαίλαπα» που μόνο αρρώστιες και προβληματικούς ανθρώπους θα δημιουργήσει. Αν δεν ελέγξουμε την "πρόοδο" της τεχνολογίας, θα καταλήξουμε να ζούμε σε «έξυπνες πόλεις» γεμάτες με άρρωστους πολίτες!

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΖΑΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΣΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΦΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου