Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΗΜ. 10/2/2021 ΓΙΑ ΑΝΑΜΟΧΛΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΟΠΛΙΤΩΝ ΣΥΟΠ

Πάφος 10/2/21
 
Προς
Υπουργό Άμυνας
Κον Χαράλαμπο Πετρίδη
Email: minode@mod.gov.cy
Λευκωσία
 
Έντιμε κύριε Υπουργέ,

ΘΕΜΑ: Αναμόχλευση νομοσχεδίου για οπλίτες ΣΥΟΠ –
Προβλήματα συμβασιούχων ΣΥΟΠ με διαμονή την Πάφο
 
Σχετικά με το πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια προηγούμενων επιστολών μου ημερομηνίας 18/9/19 και 6/7/20, επιθυμώ να επανέλθω και να αναφερθώ στο νομοσχέδιο του υπουργείου σας το οποίο, παρά το ότι εδώ και καιρό βρίσκεται ενώπιον της Βουλής για ψήφισή του, μέχρι σήμερα αυτό δεν κατέστη δυνατό.
 
Όπως έχω με τις προηγούμενες επιστολές μου αναφέρει, οι ΣΥΟΠ με διαμονή την Πάφο αδικούνται. Πρόκειται για νεαρά παιδιά που για να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της υπηρεσίας τους, ξυπνούν καθημερινά από τις 3.00 π.μ. με 3.30 π.μ. να ετοιμαστούν και να μεταβούν στις 6.30 π.μ. στις μονάδες τους στην Λευκωσία. Η επιστροφή τους πίσω στην Πάφο κυμαίνεται γύρω στις 4.00 μ.μ. με 5.00 μ.μ. Αυτή η καθημερινή εξαντλητική διαδρομή, τους στερεί το δικαίωμα να έχουν χρόνο για προσωπική, κοινωνική και οικογενειακή ζωή.
 
Με το νομοσχέδιο που εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής για ψήφισή του, θα απαλυνθεί το πρόβλημα των οπλιτών ΣΥΟΠ με διαμονή την Πάφο αφού σε αυτό προνοείται η κάλυψη κενών θέσεων παρόμοιας φύσεως, εκτός της Εθνικής Φρουράς. Η ψήφιση του νομοσχεδίου και η εφαρμογή του, θα μειώσει αισθητά τον χρόνο που υπηρετούν οι οπλίτες ΣΥΟΠ με διαμονή την Πάφο στις μονάδες τους στη Λευκωσία αφού θα μπορούν να αντικαθιστούν τους υπαξιωματικούς που αποσπώνται στη Αστυνομία για τις ανάγκες φύλαξης του αεροδρομίου Πάφου. Με την αντικατάσταση θα απαλυνθεί το πρόβλημα αφού θα μειωθεί ο χρόνος που υπηρετούν οι παφίτες ΣΥΟΠ στη Λευκωσία αλλά και θα αποφορτιστεί από το καθήκον αυτό η Αστυνομία Κύπρου που παρουσιάζει έλλειψη προσωπικού σε άλλες σημαντικές υπηρεσίες της.
 
Είναι υψίστης σημασίας και ανάγκης όπως το Υπουργείο Άμυνας αναμοχλεύσει το όλο θέμα και προωθηθεί χωρίς άλλη περαιτέρω καθυστέρηση ενώπιον της Βουλής το νομοσχέδιο για ψήφιση του. Εναλλακτικά,  όπως και με παλαιότερες επιστολές μου σας έχω εισηγηθεί, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μονάδα οπλιτών ΣΥΟΠ στην Πάφο. Η όποια περαιτέρω καθυστέρηση του νομοσχεδίου είναι εις βάρος του Υπουργείου και της λειτουργικότητας της υπηρεσίας, με την παρούσα κατάσταση ως έχει, τα νέα παιδιά μας, παρά τις δυσκολίες για επαγγελματική αποκατάσταση τους, δεν ενδιαφέρονται όπως όταν εφαρμόστηκε ο θεσμός των συμβασιούχων οπλιτών ΣΥΟΠ, για πρόσληψη τους.
 
Επιπρόσθετα, το θεωρώ λυπηρό και προσωπικά με στενοχωρεί, να ακούω αυτά τα νέα παιδιά, τα γεμάτα ζωή, με έντονη την θέληση και διάθεση να υπηρετήσουν και να προσφέρουν στην πατρίδα τους, να προβληματίζονται αν θα παραμείνουν ή να μην ενδιαφέρονται καθόλου να προσληφθούν στην υπηρεσία εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργούνται. Έχουν δικαίωμα να έχουν προσωπική και κοινωνική ζωή, έχουν δικαίωμα να δημιουργήσουν την οικογένεια τους και να βρίσκονται κοντά της παράλληλα με την εργασία τους. Με τον τρόπο που υπηρετούν αυτή την στιγμή οι συμβασιούχοι οπλίτες, το αυτονόητο φαντάζει αδύνατον, αυτός ήταν και λόγος για τον οποίον πολλοί παφίτες οπλίτες που τοποθετήθηκαν εκτός Πάφου, σταδιακά παραιτήθηκαν από την υπηρεσία.
 
Ευελπιστώ στη αναμόχλευση και προώθηση του νομοσχεδίου τάχιστα, έτσι ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα των συμβασιούχων οπλιτών με διαμονή την Πάφο και για να μην κινδυνέψει η όλη υπηρεσία και θεσμός.
 
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 
Με εκτίμηση,
 
Χαράλαμπος Πάζαρος
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πάφου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου