Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

ΑΔΗΡΙΤΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ

Πάφος 19/2/21

 
 
Έντιμο Κύριο                                                                              
Υπουργό Οικονομικών
Κωνσταντίνο Πετρίδη
Υπουργείο Οικονομικών Κύπρου
Λευκωσία
 
 
Έντιμε κύριε Υπουργέ,
 
ΘΕΜΑ: Δημιουργία νέου βελτιωμένου προγράμματος πολιτογραφήσεων
 
Αναφέρομαι στο πιο πάνω θέμα και με την παρούσα επιθυμώ να σας αναφέρω τ’ ακόλουθα:-
 
Ο πρόσφατος αμετάκλητος τερματισμός του προγράμματος παροχής κυπριακών διαβατηρίων έναντι επενδύσεων, αποτέλεσε ένα επιπρόσθετο κτύπημα στην ήδη πληγείσα κυπριακή οικονομία, με απώλειες εισοδημάτων των κρατικών ταμείων, συνεπακόλουθα και σε όλη την κυπριακή οικονομία.
 
Το πρόγραμμα πολιτογράφησης υπηκόων τρίτων χωρών έναντι επενδύσεων επέφερε κέρδη, άρα, είναι προς το καλό συμφέρον του τόπου να εκπονηθεί νέο παρόμοιο πρόγραμμα, με αυστηρότερα κριτήρια, και αφού προηγουμένως γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε αυτό να λειτουργήσει στη βάση ενός αξιόπιστου νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου που θα καταστήσουν και πάλι την Κύπρο στα μάτια των ξένων επενδυτών, ως ένα σταθερό, αξιοκρατικό και ασφαλές επενδυτικό προορισμό.
 
Η Μάλτα, που επίσης της απαγορεύτηκε το πρόγραμμα πολιτογράφησεων, προώθησε καινούργιο παρόμοιο σχέδιο με αυστηρότερα κριτήρια. Παρομοίως, θα μπορούσε να εισηγηθεί και το Υπουργείο Οικονομικών στη βάση των κριτηρίων της ΕΕ. Τέτοια προγράμματα εξάλλου ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να τους έχει απαγορευτεί η εφαρμογή τους.
 
Επιπλέον, εισηγούμαι όπως στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων συμπεριληφθούν και η πολιτογράφηση ξένων επενδυτών για επενδύσεις στο χώρο της υγείας με έμφαση σε τομείς που υστερούμε, όπως με την κατασκευή σύγχρονων νοσοκομειακών μονάδων και εξειδικευμένων ερευνητικών κέντρων, έργα που θα έχουν μακροπρόθεσμο μάλιστα όφελος στο τόπο.
 
Επιπλέον, εισηγούμαι όπως στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων συμπεριληφθεί και η πολιτογράφηση ξένων επενδυτών για επενδύσεις στον χώρο της παιδείας με έμφαση στη κατασκευή πανεπιστημιούπολης και εστίες πανεπιστημίων, έτσι ώστε να καταστεί η Κύπρος προορισμός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη περιοχή μας με πολλαπλά και μακροπρόθεσμα οφέλη.
 
Η βιωσιμότητα της οικονομίας μας εξαρτάται από τους ξένους επενδυτές. Η τουριστική βιομηχανία που αποτελεί τον μεγαλύτερο οικονομικό πόρο, φθίνει από τον σκληρό ανταγωνισμό που δέχεται από γειτονικούς φθηνότερους προορισμούς αλλά και από την παλαίωση των υποδομών μας. Περαιτέρω, και η βιωσιμότητα και ανάπτυξη της οικοδομικής βιομηχανίας είναι στενά εξαρτημένη από την πώληση ακινήτων στους ξένους. Με αυτά τα δεδομένα, η Κύπρος, δεν έχει άλλη επιλογή από το να καταρτίσει νέα, σωστά οργανωμένα προγράμματα προσέλκυσης ξένων επενδυτών που θα προσφέρουν νόμιμες ελκυστικές φοροαπαλλαγές και σύντομες διαδικασίες αδειοδοτήσεων.
 
Τα σχέδια πολιτογραφήσεων είναι μονόδρομος για την ευημερία του κράτους και της αγοράς και για να αποφευχθεί η εκτόξευση της ανεργίας.
 
Ευελπιστώ πως το Υπουργείο Οικονομικών θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και πως σύντομα θα παρουσιαστούν νέα βελτιωμένα προγράμματα για προσέλκυση των ξένων επενδυτών για το καλό της οικονομίας και του τόπου μας.
 
 
Με εκτίμηση,
 
Χαράλαμπος Πάζαρος
Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗΣΥ Δήμου Πάφου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου